Novinky

Odtah vlhkosti z kuchyně: jak si vybrat a instalovat digestoř

06/03/2024

V kuchyni se při vaření uvolňuje množství páry a vlhkosti. Při nedostatečném nebo nevhodně zvoleném odtahu, se mohou kumulovat nepříjemné pachy a tím postupně zhoršovat kvalitu vzduchu. Pak už je jen otázkou času, než začne nahromaděná vlhkost ničit nábytek a přilehlé stěny a dá prostor tvorbě plísní. Situaci samozřejmě řeší dobře známá digestoř. Co vše ale při jejím výběru zohlednit?


Na začátek bude vhodné vybrat formu zpracování odsávaného vzduchu. Lidé znají hlavně digestoř, která odsává vzduch z kuchyně. Druhá a méně častá varianta je varianta pročištění vzduchu a jeho vrácení zpět do místnosti.

 

Digestoř Lj-kuchyně na míru
 

Odtah versus recirkulace

Jak bylo řečeno, nejčastějším řešením je digestoř do kuchyně s odtahem, která vyfukuje vzduch ven z domu přes potrubí. Tím se zbavíte pachů, páry i vlhkosti, které by mohly poškozovat vaši kuchyň. Nevýhodou takového řešení je nutnost proražení otvoru ve stěně nebo střeše a instalace potrubí, pro které nemusí být dostatek prostoru. U něj je nutné dbát na správnou instalaci, aby nedocházelo k hromadění kondenzátu, který by napáchal časem nemalé škody. Vzduch se u digestoře pročistí přes tukový filtr, který občas musíte vyčistit nebo vyměnit.

Druhá a méně častá varianta je kuchyňská digestoř s recirkulací, která pročistí vzduch pomocí uhlíkového filtru a vrátí ho zpět do místnosti. Ta se volí třeba v případech dodatečného přemístění kuchyně do míst, kde se s ní nepočítalo. Toto stavební řešení není ale nejvhodnější. Sice se tím vyhnete instalaci potrubí, ale z místnosti neodvedete vlhkost. Ta se může brzy usazovat na kuchyňských skřínkách a stěnách. Je tedy nutné myslet i na častou výměnu filtru, aby neztratil svoji účinnost a hledat další zařízení pro kombinované, systémové řešení. Stavebně si tedy se situací lze poradit, ale je nutné využít například kombinace s rekuperační jednotkou, kterou lze umístit na vhodnější místo pro dodatečné vytvoření otvoru pro odvod kondenzátu.

Jak vybrat digestoř

Projektant sice navrhne prostor pro kuchyň, ale její reálnou podobu vybíráte většinou až ve finální fází výstavby nebo při rekonstrukci, kdy se mnohé souvislosti a návaznosti na ostatní technologie mohli pozapomenout. Při výběru digestoře do nové kuchyně je třeba zohlednit několik faktorů, které zajistí, že vaše vysněná, často na míru vyrobená kuchyně, vydrží co nejdéle funkční. Patří mezi ně umístění varné zóny, možnost odvodu vzduchu, výkon, hlučnost, design a cena. Podle umístění varné zóny se dělí typy digestoří na:

  • podvěsná,
  • vestavná,
  • komínová,
  • ostrůvková
  • a integrovaná do varné desky.

Výkon digestoře by měl odpovídat objemu kuchyně a intenzitě vaření. Hlučnost digestoře by měla být co nejnižší, aby nebyla rušivá. Design a cena digestoře jsou pak otázkou osobního vkusu a rozpočtu.

S rozmachem zejména developerské výstavby rodinných domů, kde se často opakuje prvek kuchyně propojené s obývacím pokojem, se zapomíná na zásadní stavebně technický detail. Jedná se o osazení příliš silné digestoře v místnosti, kde se vyskytuje i krbová vložka. Sepnutí digestoře ve chvíli, kdy běží krbová vložka může bez dodatečného přívodu vzduchu krbovou vložku tzv. „přetáhnout“ a všechen kouř by končil místo v komínu ve vaší kuchyni. Pokud jste vybrali silnější digestoř a toto podcenili nezoufejte. Postačí při vaření myslet na to, že když současně topíte v krbu, otevřete si okno na ventilačku. Není to ideální kvůli potenciálnímu protivětru, který dokáže rozvířit vzduch v místnosti a snížení efektivnosti digestoře, ale u silné digestoře sami zjistíte, že funguje jako výkonný vysavač a pokud by měla krb přetahovat, s touto situací si hravě poradí.

Jak používat a udržovat digestoř

Aby digestoř u zakázkové kuchyně plnila svoji funkci správně, je potřeba ji správně používat a udržovat. Před začátkem vaření zapněte digestoř a zvolte adekvátní rychlost odsávání podle intenzity páry a zápachu. Po dovaření nechte digestoř běžet ještě několik minut, aby odstranila zbytkovou vlhkost. Pravidelně čistěte nebo měňte tukový a uhlíkový filtr, aby nedocházelo k zanášení a zhoršování účinnosti digestoře. Dodržujte také doporučení výrobce pro instalaci, provoz a servis digestoře.

Ať budete rekonstruovat, kupovat některou z typizovaných nebo na míru vyrobených kuchyní, s výběrem vám rádi poradíme. Pokud jste zatím jen ve fázi přípravy projektové dokumentace a již nyní vymýšlíte podobu budoucí kuchyně, je ideální doba. Společně s vaším projektantem můžeme zvolit výběr kuchyňských spotřebičů tak, aby se vhodně doplňovaly.

Zaujala Vás naše práce? Neváhejte a ozvěte se nám!