Novinky

Jak vybírat kuchyně na míru?

06/04/2024

Pokud sháníte kuchyni na míru, je nutné myslet na pár základních principů, aby byla podle vašich představ a stále funkční. Při výběru kuchyně, myslete na to, že jde o investici na dlouhá léta. Nepodceňte proto fázi plánování.


Pokud sháníte kuchyni na míru, je nutné myslet na pár základních principů, aby byla podle vašich představ a stále funkční. Při výběru kuchyně, myslete na to, že jde o investici na dlouhá léta. Nepodceňte proto fázi plánování.

Tvar a uspořádání kuchyně na míru

Rohová, do tvaru U nebo s ostrůvkem, případně neotřelé G? Tvar kuchyňské linky má vliv na celkové uspořádání. Jiná bude v případě návrhu vzdušné kuchyně s ostrůvkem nebo té s velkým prostorem pro vaření či usazení hostů. Specifické jsou malé kuchyně, kde se snažíte využít každý kout.

Přemýšleli jste, kolik úložného prostoru budete v kuchyni potřebovat? Pokud ne, zamyslete se, kolik nádobí a příborů chcete ukrýt, zda má kuchyň obsahovat odpadkový koš nebo i pračku a čistící prostředky. Svůj prostor vyžadují elektroinstalace, které nelze dát jen tak do každé stěny, třeba kvůli vedení vody či odpadů. Každá kuchyně by měla disponovat dostatečným počtem zásuvek. To umožní používat různé spotřebiče v jeden čas, ale zároveň nenaruší její estetický ráz.

Na něm se podílí i volba mezi volně stojícími a vestavnými spotřebiči. Výhodou těch vestavných je fakt, že díky nim působí kuchyň celistvěji a současně s nimi navíc ušetříte spoustu místa na kuchyňské lince.

Jak budu kuchyň na zakázku používat?

Rádi vaříte a trávíte čas v kuchyni? Pak zřejmě oceníte větší pracovní plochu na vaření a jednotlivé spotřebiče. Pokud je kuchyně nutným doplňkem domácnosti, hledejte spíše rafinovaný design a prostor k usazení hostů. Tak či tak vás budou ale zajímat rozměry kuchyně.

Rozměry kuchyně na míru

Doslova každý centimetr hraje roli a to ve všech směrech. Rozhoduje výška linky pro pohodlnou práci, stejně jako výška poliček, abyste se nemuseli natahovat do horních skříněk. Velký vliv na praktické využití kuchyně mohou mít kromě výšky skříní i následující rozměry:

  • rozměry dvířek,
  • přesah desky přes hranu skříněk,
  • hloubka dřezu,
  • hloubka skříněk.

Věděli jste, že pokud máte položené podlahové vytápění, je vhodné zaměřit, kde je uloženo v podlaze otopné těleso? Důvod je prostý. S podlahovým vytápěním budete rádi chodit bosí, ale u kuchyňské linky se stojí a pokud by topné medium vycházelo blbě, mohla by vzniknout studená zóna mezi linkou a vytápěním, v které byste při přípravě pokrmu stáli. To by citelně snižovalo komfort užívání kuchyně.

Design kuchyně na míru

Kromě toho, aby byla kuchyně na míru kvalitní a prakticky uspořádaná, je důležitý také její vzhled. Pokud si zatím nejste jisti, do jakého stylu byste kuchyni chtěli ladit, máme pro vás pořádnou dávku inspirace.

Rustikální kuchyně na míru

Oblíbili jste si motivy venkova? Kuchyně v rustikálním stylu potěší precizním zpracováním často přiznanými detaily i jednoduchostí. Rustikální kuchyně vynikne na vesnici i ve městě a vytvoří útulnou a nostalgickou atmosféru.

Moderní kuchyně na míru

Logické uspořádání a minimalismus jsou doménou moderních kuchyní. Propisují v sobě aktuální trendy v tvarech i materiálech a mnohé zákazníky si získají pro nabídku široké palety chytrých vychytávek v podobě skrytých barů, zásuvek a technologií.

Moderní kuchyně

Klasická kuchyně na míru

Někdy prostě není nad klasiku, dřez, skříňky, šuplíky. Hlavně ať to není na očích a má to trochu šmrnc. Takové jsou klasické kuchyně skrývající v sobě nadčasovost a praktičnost. Jejich výhodou je, že nikdy nevyjdou z módy. Vyrábí se v neutrálních barvách a sluší malým bytům i prostorným objektům.

Provence kuchyně na míru

Čím dál více potkáváme klienty se zájmem o „styl provence“. Takové kuchyně jsou romantické a přitom útulné díky kombinace atmosféry francouzského venkova a eleganci. Kuchyním provence velmi sluší světlé odstíny stejně jako tmavší barvy typu olivově zelené.

Jaký vybrat materiál pro vaši kuchyni?

Pokud chcete, aby vám kuchyně na míru sloužila mnoho let, Neopomeňte volbu materiálu. Jeho cena často odráží víc než jen vizuální vzhled, ale i kvalitu a možnosti dalších využití. Nejodolnější materiály svou odolností dokážou suplovat kuchyňské prkénko a nemusíte se bát krájet i mimo něj přímo na lince.

Materiál ale hraje roli nejen u desky, ale i u kuchyňských dvířek, která mohou být:

  • lakovaná ve vysokém lesku či matu,
  • lamino dvířka,
  • dvířka z akrylu.  

Volba barvy do kuchyně Aby vás kuchyně nikdy neomrzela, doporučujeme pečlivě zvážit její barevné provedení. Víme, jak je výběr náročný. Než navštívíte naše kuchyňské studio v Heřmanově Městci, máte možnost navštívit i náš konfigurátor, kde zjistíte, jak by vaše kuchyně vypadala v různých odstínech a stylech. Díky konfigurátoru můžete experimentovat s odstíny kuchyňských dvířek, pracovní desky ale i dalšího vybavení domácnosti. Máte-li jasnou představu o tom, jak má vaše vysněná kuchyně vypadat, neváhejte nám své představy sdělit ve formuláři nezávazné poptávky.  

Realizace kuchyní na míru

Vyrobíme pro Vás moderní praktickou kuchyň na míru, kterou přizpůsobíme individuálním potřebám každého zákazníka. Poradíme s návrhem, výběrem materiálu i designem.

Zobrazit další realizace
Zaujala Vás naše práce? Neváhejte a ozvěte se nám!